Svampe
Hvilke forskellige slags svampe findes der?
Der findes mange forskellige slags svampe, der kan se ud på de mest mystiske måder. De fleste svampe er dog kendetegnet ved at have en stok og en hat, og under hatten sidder enten lameller eller rør. Lameller ligner strenge, der går fra den yderste rand af hatten og ind til stokken. Generelt er rørhatte (dem med rør under hatten) spiselige og velsmagende, og der er ikke de store risici ved at plukke og spise dem. Svampe med lameller under hatten skal du være mere forsigtig med. De kan sagtens være lækre og spiselige, men mange af dem smager dårligt (uden at være farlige) og nogle er decideret giftige. Og så er der alle de andre svampe, der slet ikke ligner svampe, men som sagtens kan være spiselige, hvis du ved hvordan, du skal håndtere dem.
Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker svampe?
En lille, skarp kniv, en børste eller pensel og en god, rummelig kurv er de vigtigste ting, du skal huske på svampeturen.
Hvordan plukker jeg svampe?
Svampe med en tyk stok (for eksempel rørhatte) kan du skære over. Andre svampe med mere delikate og skrøbelige stokke kan du plukke med fingrene. Det er en god idé at skære svampen igennem og se, om den er angrebet af orme eller råd, inden du lægger den i kurven.
Hvordan renser jeg svampe?
Børst svampene fri for blade og jord med din medbragte børste og læg dem i kurven. Når du kommer hjem med svampene, kan du gennemgå dem mere grundigt med børsten - men lad være med at skylle dem, med mindre det er helt nødvendigt. De suger nemlig vandet, og bliver hurtigt bløde og triste i det ellers spændstige kød.
Er der noget særligt, jeg skal passe på, når jeg sanker svampe?
Er du i tvivl, er der ingen tvivl: Svampen bliver stående. Du kan komme ret galt afsted, hvis du plukker og spiser en giftig svamp. Grøn fluesvamp og snehvid fluesvamp er ret udbredte i naturen og temmelig giftige. Ud over det findes der en del svampe, som kan give mavebesvær - især hvis du spiser dem i større mængder. Så spis kun svampen, hvis du er helt sikker på, hvad du har med at gøre.
Hvordan skal jeg opbevare svampe?
Friske svampe opbevares i køleskabet i en papirspose eller anden beholder, hvor de kan trække vejret. Her holder de fleste svampe sig i tre til fire dage - rørhatte bliver dog ret hurtigt slatne og gummiagtige, så de skal helst spises hurtigt. Mange svampe egner sig godt til at blive frosset eller tørret, hvis du vil forlænge svampesæsonen i dit køkken. Optøede eller udblødte svampe er godt nok ikke så interessante som de friske, men de er perfekte i en gryderet, risotto eller lignende.
Hvordan tørrer jeg svampe?
Ikke alle svampe tåler at blive tørret, andre går det fint med. Hurtig tørring foregår i varmluftsovnen ved 50° i fire til fem timer. Før du sætter dem i ovnen, skal svampene skæres ud i tynde skiver. Åbn ovnlågen en gang imellem, så væden kan dampe ud. Du kan også tørre svampene på en radiator i et døgns tid, eller bare lægge dem på køkkenrulle i et rum med gennemtræk i et par døgn. Tørrede svampe opbevares i tætsluttende glas i et års tid, og kan udblødes i vand på et par timer.
Hvordan fryser jeg svampe?
Hvis du vil fryse svampene, skal du først skære dem ud i bidder og blanchere eller stege dem i et par minutter. Svampene holder sig på frost i op til et år, hvis du undlader at bruge fedtstof på panden. Steger du dem i fedt inden indfrysningen, halveres holdbarheden, men til gengæld kan du hælde svampene direkte fra frost og ned i din ret.