Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her
  • Urter

  • Hvornår skal jeg sanke urter?

    Der er spiselige dele på de fleste urter, så længe de er grønne, men forskellige dele er gode på forskellige tidspunkter. I starten sætter urten blade, der er friske og har masser af smag. Men på et tidspunkt ændrer urten fokus, og bruger i stedet sine kræfter på at sætte blomst for endelig, til sidst i sin cyklus, at frembringe gode, spiselige frø. Efter afblomstring bliver mange urter bitre og træede i konsistensen - det gælder især, hvis de har stået i direkte sol.

  • Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker urter?

    Medbring handsker (hvis du møder brændenælder), en urtekniv eller en lille saks (til at klippe lidt sejere stængler over, så du ikke ødelægger planten eller trækker den op med rode) og poser eller bøtter med låg i forskellige størrelser (til at opbevare urterne i). Tag også en rygsæk eller kurv med til at have din høst i.

  • Hvordan plukker jeg urter?

    Ukrudtsplanter kan du tage med hjem i rå mængder og klippe stænglen over ved jorden. Men når du plukker urter, skal du helst nippe eller klippe lige over et bladsæt på stænglen, så planten kan sætte nye skud og leve videre. Læg plantedelene i fryseposer eller bøtter med låg og hold dem udenfor direkte sollys. Opbevarer du urterne i poser, kan det være en god idé at vikle et vådt håndklæde rundt om poserne, så de ikke bliver for varme på vejen hjem.

  • Hvordan renser jeg urter?

    Rens urterne straks du kommer hjem - helst i flere hold koldt vand og for lethedens skyld i en salatslynge (og ellers under rindende vand i et dørslag). De lidt mere sarte urter skal du passe på, når du renser dem, da de kan gå i stykker. Vask dem forsigtigt og læg dem ud på et viskestykke, så de kan lufttørre i en halv times tid.

  • Er der noget særligt, jeg skal passe på, når jeg sanker urter?

    Mange urter kan spises, men det er ikke alle, der smager lige godt. Og nogle kan være direkte giftige. Så inden du plukker en urt, skal du sætte dig ind i om der er giftige forvekslingsmuligheder. Hvis du er i tvivl, skal du ikke plukke urten. Du skal især være opmærksom på ikke at komme til at tage tage planter fra skærmblomstfamilien med hjem (skarntyde, hundepersille og gifttyde), ligesom ramsløg kan ligne den giftige liljekonval.

  • Hvordan skal jeg opbevare urter?

    De fleste urter kan holde sig i op til et par uger i køleskabet i en tætsluttende beholder. Læg et let fugtigt klæde i bunden af beholderen og lad være med at pakke urterne for tæt. Nogle urter kan også tørres uden at miste smagen, hvis du vil forlænge deres holdbarhed. Brug en varmluftsovn med åben låge, hvor du bare tænder blæseren, men undlader at sætte varme på. Når de er helt tørre, hvilket godt kan tage et døgn eller to, hvor du vender dem en gang imellem, pakker du urterne i tætsluttende beholdere, så de ikke bliver angrebet af svamp.