Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Strand-trehage

Strand trehage er en strandurt, der overrasker de fleste. Dens korianderlignende smag leder tankerne mod et varmere klima og turkisblåt vand og gør strand trehage til en særligt eftertragtet urt.

 • Sankested

  Strand trehage er en af de hårdføre planter, der kan tåle fuld sol og et salt miljø. Den har brug for meget vand og fugtig jord for at klare sig. Derfor finder du den på åbne strandenge og marskområder langs kysten, som havet jævnligt oversvømmer.

 • Strandeng.
 • Sæson

  Strand trehage plukkes fra maj til september.

 • Hele planten: Maj, juni, juli, august, september.
 • Beskrivelse

  På afstand ligner strand trehage en græstue med kraftige og oppustede græsstrå. Bladene er næsten trekantede, når du ser dem fra oven - og hule indeni. De er smalle, lange, kødfulde og har en linje ned gennem midten. Planten er samlet ved roden og står lige op i luften. Blomsterne ligner bitte små kurve med en lilla kant og sidder som kornaks på stængler over resten af planten. Frøene sidder i små ægformede frøkapsler. Den måde, som blomster og frø sidder på stænglen, ligner meget tynde, grønne babymajs.

 • Sankning

  Skær bladene af et ad gangen, så du ikke kommer til at hive planten op med rode. Når du sanker blomster og frø skal du skære eller klippe stænglen af. Pluk helst af de planter, der er tættest på kysten - det er de mest velsmagende. Tag ikke mere end to tredjedele af blomster og frø, og pluk gerne fra flere planter, så du ikke belaster den enkelte urt for meget.

 • NB!

  Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten ikke spises på grund af kendte risici. Strand-trehage indeholder blåsyreholdige (cyanogene) glykosider, der kan frigive giftigt cyanid. I et "worst case scenario", hvor planten indeholder det højest rapporterede indhold af blåsyreholdige glykosider, kan et indtag på mere end 2 g frisk plante for en voksen person på 70 kg føre til overskridelse af den akutte referencedosis for cyanid fastsat af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Børn vil pga. deres lavere legemsvægt kunne tåle endnu mindre af planten.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for farlige eller uhensigtsmæssige forvekslinger, men der findes en trehage plante, der ligner strand trehage, som ikke giftig, men heller ikke er ret velsmagende. Så smag dig frem.