

Åbent land Græsland
Græsland
Græslandet med bakker og åbent land hvor mange slags urter og blomster gror tæt. Enkelte træer knejser over landskabet og sommerfuglene danser.
Introduktion

Græslandet med bakker og åbent land hvor mange slags urter og blomster gror tæt. Enkelte træer knejser over landskabet og sommerfuglene danser.
Græsland er flade eller bakkede åbne områder med lavt voksende planter, bærbuske og frugttræer. Her har solen magt, og jorden byder på en rigdom af vækster - ikke mindst gode, spiselige ukrudtsplanter og velsmagende urter, græsser og blomster. Der kan være stor variation indenfor et ganske lille område, ikke mindst i forårsmånederne, hvor de spæde urter for alvor byder sig til.
Når du sanker efter spiselige planter på græsland, skal du først og fremmest skelne mellem næringsrig og næringsfattig jord, der har et helt forskelligt udvalg af spiselige planter. Det næringsrige græsland byder mest på ukrudtsplanter, mens der på næringsfattigt græsland er en langt større variation. Ved at kigge på udvalget af planter kan du finde ud af hvilken slags græsland, du står på.
Græsland har nogle steder været dyrket og gødet eller ligger tæt på landbrug, hvor gødningen har spredt sig. Her er der meget næring i jorden, og ukrudtsplanter som nælde, mælkebøtte, rødkløver, fuglegræs og gråbynke har perfekte forhold. De danner store, tætte bestande og udkonkurrerer hurtigt andre planter. Hvis landskabet er domineret af få forskellige ukrudtsplanter, er du på næringsrigt græsland. Her kan du ud over ukrudtsplanter finde både brombærkrat og hedelyng.
Græsland, der ligger på skrænter og bakkede eller stenede områder, hvor maskiner ikke kan komme til, har som regel ikke været brugt til landbrug. Derfor indeholder jorden mindre næring. Det skaber gode forhold for mange forskellige urter, græsser og blomster, som vokser side om side. Bevoksningen kan ændre sig fra meter til meter og skifter i både højde og tæthed. Du ser mange sommerfugle, insekter og småfugle, og du kan eksempelvis finde enebær, vild timian, kornblomst og engsyre.
Græslandet kan bestå af flade stræk eller mere kuperede områder. Jorden kan være tør og sandet eller mere fugtig og mørk. Ser du et træ, der kaster skygge? Løber en å gennem landskabet? Det giver helt forskellige betingelser for plantelivet. På sydvendte bakker finder du de planter, der elsker varme og sol. På nordvendte bakker, hvor solen har mindre magt, er der et andet udvalg af vækster, der trives i mere fugtige og kølige omgivelser. Når du sanker i græslandet skal du derfor aflæse landskabets mikromiljøer, og finde ud af hvilke planter, der vil kunne vokse hvor.
Græslandet ændrer sig meget hen over sæsonerne. I foråret finder du masser af spæde urter, der tager til i antal hen over sommeren, hvor du også får mulighed for at plukke spiselige blomster. I sensommeren begynder mange af de grønne urter at blive for bitre til at plukke, men enkelte er stadig lækre og smagfulde.
Allerede fra begyndelsen af april byder det næringsrige græsland på masser af spæde urter. Sidst på foråret kan du finde store mængder af klassiske ukrudtsplanter som hyrdetaske og rødkløver, men nogle steder også løgkarse og japansk pileurt. På det næringsfattige græsland kan du plukke spæde urter som engsyre, katost, røllike - og på fugtige steder mjødurt og skovløg. Her finder du også sæsonens første vårmusseron.
I sommermånederne har det næringsfattige græsland mange spiselige blomster som cikorie, kornblomst og mjødurt at byde på. På tørre områder finder du hedelyng, vild timian, almindelig katost og gul snerre. Det næringsrige græsland frembyder urter som peberrod, døvnælde og spansk kørvel, men fra ukrudtsplanterne skal du i sommerperioden kun plukke de friskeste skud.
Enkelte urter som korsknap og rødknæ er stadig lækre og smagfulde. På det næringsrige græsland finder du brombærkrat med modne bær, og flere steder er gråbynke for alvor begyndt at smage af noget. I efteråret visner og forgår de fleste urter, men i udkanten af græslandet kan du endnu finde enkelte frugttræer. Hen over vinteren kan du plukke enebær, fuglegræs, løgkarse og roset springklap.