Hegnet der opdeler og indhegner marker, åbne landskaber og veje. Her står en levende væg af træer, buskads og urter.
Introduktion
Et levende hegn er en række træer og buske, der står langs marker og enge. Det er fyldt med et virvar af træer, buskads, svampe og urter. Nogle hegn er åbne og lyse, andre er mørke og mere ufremkommelige, og inde i hegnet kan du finde alt fra bær, frugter og nødder til svampe og vilde urter.
Landskab
Hegn er normalt mellem fire og otte meter brede. Når du sanker i hegn, bør du kende til hegnets opbygning med en kerne af høje træer omgivet af buskads og mindre træer - og yderst de små vækster som urter og svampe. Det er også godt at kunne skelne mellem tætbevoksede og mere åbne hegn. De to varianter har nemlig på grund af mængderne af sol og vind et meget forskelligt planteliv.
Tætbevoksede hegn
I tætbevoksede hegn kaster træerne skygge i midten. I det skyggefulde område inde i selve hegnet finder du døde buske, bar jord, lidt svampe og enkelte urter. Buske og lave træer søger lyset i udkanten af hegnet, hvor de kan danne en tæt bevoksning. Flest vilde urter og svampe finder du i udkanten af de tætbevoksede hegn, hvor der er læ, men kamp om lyset.
Åbne hegn
I mere åbne hegn, hvor træerne ikke stjæler lyset, kan buske og lave træer finde vej ind mellem de høje træer. Her er mere lys, og urter og buske står sammen i en blandet grøn underskov mellem træerne. Hvis hegnet er meget åbent, har vinden frit spil, og så er det svært for andre end de mest hårdføre planter at klare sig. I det åbne hegn er der sol, men kamp om læ for vinden.
Kyst eller land
Mange hegn ligger nær kysten og bærer præg af de salte omgivelser med stærk vind. Væksterne i disse hegn skal kunne klare den hårde havgus, så du finder ofte strandplanter som slåen, hyben og havtorn. Længere inde i landet har hegn mere skovlignende karakter, og du finder træer som hyld, eg, vildæble og fuglekirsebær sammen med brombær og hindbær. I buskadset rundt om træerne finder du urter som korsknap, løgkarse og døvnælde.
Sæsonen
Ofte vil det være sådan, at efterhånden som sæsonerne skrider frem, skal du bevæge dig længere og længere ind i hegnet for at finde spiselige vækster. Du starter i foråret med at plukke urter i hegnets udkant og under buskadset. Hen over sommeren er det selve buskene, der tiltrækker din interesse, og i efteråret skal du helt ind i hegnets midte for at sanke fra buske og træer.
Forår
I det tidlige forår kan du rundt i buskadset plukke vilde løgplanter som ramsløg og skovløg, og i marts dukker også viol og mjødurt op på de mest solbeskinnede steder. I begyndelsen af april byder uudfoldede rønneblade inde i hegnet sig til, og senere på foråret kan du finde humle, døvnælde, røllike og løgkarse. Fra maj gør japansk pileurt sit bedste for at erobre hegnet, og nogle steder kan du plukke vårmusseron. Syren og hyld står i blomst og fylder mest blandt hegnets buske.
Sommer
Hen over sommeren finder du stadig urter og spiselige blomster i udkanten af hegnet. I kystnære hegn kan du fra hybenbuske plukke rosenblade, og senere på sommeren er de modne hyben klar. I udkanten af tætbevoksede hegn inde i landet finder du vilde hindbær og skovjordbær; i mere åbne hegn vokser de også længere inde mellem træerne, hvor der stadig er lys at finde. Dybere inde i hegnet danner brombærbuskene store, vilde buskadser side om side med rådnende træer, hvis stammer er voksested for skællet stilkporesvamp.
Sensommer, efterår og vinter
Brændenælder og andre hårdføre urter kan du plukke hele sæsonen, men når sensommeren kommer, er det tid til at orientere sig mod træerne og de store buske længst inde i hegnet. Hold godt øje med de modne fuglekirsebær, der er efterårets første rigtige skat, og kort derefter rønnebær, hyldebær, hasselnødder, vilde æbler og pærer. I kystnære hegn kan du i løbet af efteråret finde store buskadser med havtorn, og hen over vinteren kan du plukke gul fløjlsfod på døde træer.