Morkel, almindelig

Sammen med trøfler er morkler vel nok de mest kostbare svampe, du kan være så heldig at finde i den danske natur. Det er ikke kun fordi de er sjældne, men skyldes også, at de åbner et helt specielt og meget eftertragtet smagsunivers i dit køkken.

  • Sankested

    Spiselig morkel finder du på steder med god, fed, næringsrig jord - i parker, haver og åbne løvskove. Den kan også forekomme på kirkegårde og fæstningsanlæg - ofte hvor der er udlagt flis. Det er en relativt sjælden fangst, så hold godt øje med skovbunden.

  • Løvskov, by.
  • Sæson

    Morkler er en af forårets første rigtig gode spisesvampe. Den topper i april og maj, men kan sagtens have en hale ind i juni.

  • Hele svampen: April, maj, juni.
  • Beskrivelse

    Morklen er en meget særegen svamp, der mest af alt ligner en af de natursvampe, man bruger i badet - eller overfladen på en fjern planet. Almindelig morkel har en lys (eller lidt mørkere) meget knudret hat, der hviler på en 6 til 12 cm høj hvid stok. Selve hatten bliver syv til otte cm høj med en diameter på mellem fire og seks cm. Den er kamret som en bikage og lysebrun på de yderste dele, men mørkere ind mod hattens midte. Morklen er hul, og den nederste kant på hatten er vokset sammen med stokken.

  • Sankning

    Pluk kun morkler, der er faste og spændstige i kødet, og som står med en fin, hvid stok. Sidst på sæsonen bliver morklerne typisk angrebet af larver, biller og andre småkræ, men uanset hvornår du plukker, kan der gemme sig en del ubudne gæster i morklens snørklede overflade og i dens hule indre. Så du skal være grundig med børsten, når du renser - men samtidig udvise varsomhed, for morkler er ret porøse. Du plukker morkler ved forsigtigt at vride svampen løs eller skære den over ved foden. Tjek efter i skærefladen om svampen er befængt med utøj, eller om kødet er pænt og ensartet.

Risiko for forveksling

Almindelig morkel må ikke forveksles med spiselig stenmorkel, der på trods af navnet er uspiselig - faktisk giftig. Spiselig stenmorkel vokser i nåleskov og har en meget mørk hat, hvor den almindelige morkel - og andre spiselige morkler - er lysere i farven. Desuden er hatten på spiselig stenmorkel hjerneagtigt snoet og ikke kamret som almindelig morkel.